Waarom verkort onderwijs?

De motivatie voor het ontwikkelen van verkort onderwijs wordt toegelicht door de oprichter van PROFIT Opleidingen, Ab Wever.

Destijds stond ik op een ondernemersbeurs met een stand met beroepsgerichte cursussen. Een groepje vrouwen sprak mij aan.

Wij willen graag in de kinderopvang gaan werken. Maar dan moeten we eerst 4 jaar naar de mavo en dan nog drie/vier jaar mbo SPW. Dan zijn we 7 jaar verder. Wij hebben ondertussen wel kinderen gekregen en deze kinderen opgevoed.

 

De frustratie van de vrouwen kon ik goed begrijpen. Dit moet anders kunnen. Dat leidde bij mij tot de gedachte dat deze opleidingsroute korter moest kunnen. Deze vrouwen hadden levenservaring en opvoedingservaring en waren gedreven gemotiveerd om te werken.

PROFIT Opleidingen richt zich op het opleiden voor het sociaal agogische werk (SAW). Dit werkterrein van het werken met mensen (kinderen/volwassenen/ouderen) is bij uitstek een terrein waar werk en privé elkaar overlappen. Het begeleiden van mensen vindt vaak gericht plaats op de alledaagse levensterreinen. En daar is dus al veel ervaring over opgedaan in het eigen leven.

Vrijstelling van opleidingstijd

Volwassenen kunnen daarom dus in aanmerking komen voor vrijstelling van opleidingstijd omdat zij in principe kunnen beschikken over:

 • een gedreven motivatie

 • opvoedingservaring (van zichzelf en/of eigen kinderen)

 • opleidingservaring is (van zichzelf en/of van eigen kinderen)

 • werkervaring

 • levenservaring (levenslessen)

Koppel deze aspecten aan een passende sociaal agogische persoonlijkheid en de basis voor een verkorte opleiding is aanwezig.

Opleidingsduur verkorte mbo-opleiding SAW

De standaard opleidingsduur voor mbo niveau 3 en 4 is 3 jaar. De duur van de sociaal agogische mbo-opleidingen van PROFIT zijn:

 • niveau 3: 12 maanden

 • niveau 4: 18 maanden

Meer weten? Bekijk ons opleidingsaanbod of neem contact op voor persoonlijk advies!