MBO Medewerker kinderopvang niveau 4
MBO maatschappelijke zorg
MBO pedagogisch werk
Trainingen

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

niveau 4 in 18 maanden

In deze opleiding leer je hoe je kinderen en jongeren begeleidt bij de opvoeding en ontwikkeling. Je creëert een veilige en vertrouwde omgeving waar rust, structuur, uitdaging, activiteiten en spel centraal staan. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor ouders, vervangende opvoeders, collega’s en externe deskundigen. Ook ondersteun je het management in het vormgeven en uitvoeren van het beleid van de organisatie.

De eerstvolgende opleidingen starten in februari of maart 2023. Meld je nu aan voor een intakegesprek.

Opleiding

De opleiding bestaat uit 3 delen: een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel. In het basisdeel leer je alles over de taken die je moet kunnen uitvoeren voor dit werkveld en de algemene onderdelen. Dit zijn de vakken Nederlandse taal, Rekenen, Loopbaan en burgerschap en Engels. In het profieldeel verdiep je je in de taken die horen bij de gekozen studierichting. Voor het keuzedeel onderzoek je tenslotte een zelfgekozen onderwerp. 

Aanmelden INTAKE

Zo zorgen we er samen voor dat je je opleiding in een korte tijd succesvol afrondt

Je leert duaal. Wat je op school leert, kun je dus meteen in de praktijk brengen. 

✓ Je leert breed en smal. Dit betekent dat je allereerst de basis van het Sociaal Agogisch Werk leert en vervolgens de vakken volgt die passen bij jouw gekozen richting.

✓ De opleiding bestaat uit 3 fases. In de eerste 2 fases zitten de studenten van alle opleidingen Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk met elkaar in een groep. Hierdoor leer je over alle doelgroepen van het sociaal agogische werkveld en kun je later eenvoudig wisselen van doelgroep.

De opleiding is klassikaal. Je leert niet alleen door een boek te lezen, maar vooral door zelf te proberen en kennis uit te wisselen. 

Leren bij PROFIT opleidingen is

# Volwassen: dit zie je terug in respect, gelijkwaardigheid en de manier van praten. Levenservaring en eigen verantwoordelijkheid spelen een belangrijke rol. 

# Eigenwijs in vorm: je leert van elkaar en wordt ook uitgedaagd om zelf onderzoek te doen. 

# Confronterend: zelfreflectie en bewustwording zijn belangrijke onderdelen van de opleidingen. 

# Geïntegreerd: uitwisseling en samenwerken staan centraal.

# Professioneel: onze docenten zijn zelf werkzaam in het werkveld. Door hun vaak jarenlange ervaring weten zij als geen ander hoe ze de studenten kunnen coachen. 

# Lef in leren: verkort leren vraagt om extra hard leren. Daar is lef voor nodig!

Gedetailleerde informatie over deze opleiding

In je toekomstige functie werk je binnen een kindcentrum waar diensten als kinderopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaalwerk en voor- en vroegschoolse educatie worden aangeboden. Je kunt ook aan de slag in een onderwijsvoorziening waar voor- en vroegschoolse educatie wordt aangeboden. Daarnaast is het nog mogelijk om te werken in een organisatie die opvoedingsondersteuning biedt aan kinderen of jongeren met specifieke ondersteuningsvragen, bijvoorbeeld op het gebied van ontwikkelingsachterstand. 

Je gaat zelfstandig aan de slag en je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen werk, maar je draagt ook de gedeelde verantwoordelijkheid van het werk van collega’s. Je werkt samen met je collega’s, leidinggevenden, professionele hulpverleners en ouders of vervangende opvoeders.

De opleiding is bedoeld voor volwassenen vanaf 20 jaar. Niet je vooropleiding, maar vooral je levens- en werkervaring zijn bepalend voor toelating tot de opleiding. Tijdens het intakegesprek wordt gekeken naar je motivatie en je persoonlijkheid. Ook kijken we of je MBO-eindniveau aan kunt.

De verkorte opleiding is intensief; je bent gemiddeld zo’n 32 uur per week bezig met je opleiding, het huiswerk en stage of werk.

Naast de lessen leer je tijdens de volledige opleidingsduur ook in de praktijk; de zogenaamde beroepspraktijkvorming. Het aantal uren stage is afhankelijk van de keuze of je de opleiding volgt via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Kies je voor BOL, dan loop je wekelijks 12 uur stage. Bij BBL loop je 16 uur per week stage. De BOL-variant wordt een voltijdopleiding genoemd en geeft recht op studiefinanciering. 

Het is belangrijk dat je stagebedrijf door SBB wordt erkend als stage/leerbedrijf. Je eerste praktijkperiode (fase 1) duurt minimaal een half jaar. Voor deze stage kun je zelf je doelgroep kiezen. Het is mogelijk om meteen na fase 1 of fase 2 over te stappen naar een andere stage-instelling, ook hier duurt de stage minimaal een half jaar. Uiteraard kun je ook je gehele stage volbrengen bij hetzelfde leerbedrijf. Tijdens de stage leert de stagebegeleider van de praktijkinstelling jou alles over het vak en kun je een goede begeleiding van hem of haar verwachten. Daarnaast word je ook begeleid door een ervaren docent van PROFIT. 

Stageplaats vinden 
Het initiatief voor het vinden van een praktijkinstelling ligt bij jou en hier kunnen we je volledig in ondersteunen. Ook onze docenten die actief zijn in het werkveld zoeken proactief mee naar de juiste stageplaats. Voor het vinden van een erkende stageplaats verwijzen we je graag naar www.stagemarkt.nl. Je kunt in de intake aangeven of je actieve ondersteuning wilt bij het vinden van een stageplaats.

Wettelijk erkend diploma 

Tijdens het theoretische deel van je opleiding werk je in zogenaamde modules. Elke module wordt afgesloten met een verslag, presentatie of een toets. Tijdens je stage word je beoordeeld op de werkprocessen. In fase 3 van de opleiding worden de werkprocessen examinerend beoordeeld: voor een gedeelte op de school en voor een gedeelte in de praktijk. Daarnaast doe je in fase 3 ook examen in de generieke vakken Nederlandse taal, Rekenen en Engels. 

Erkende onderwijsinstelling 

De kwaliteit van het onderwijs is enorm belangrijk voor een onderwijsinstelling. PROFIT Opleidingen is daarom erg trots op de erkenning van onder andere de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

De opleidingen kennen vaste lesdagen en lestijden per locatie. De BOL-studenten volgen in fase 1 en fase 2 elke vrijdag extra lessen om te voldoen aan de wettelijk voorgeschreven begeleide onderwijsuren in het eerste leerjaar.

Amstelveen/Amsterdam 

Je hebt op dinsdag van 10.00 tot 18.00 uur les. Per half jaar (fase) neem je 6 keer deel aan de bijeenkomst van de Beroepsleergroep (BLG). Deze bijeenkomst vindt plaats tijdens de lesdag. 

Utrecht/De Bilt

Je hebt op maandag van 10.00 tot 18.00 uur les. Per half jaar (fase) neem je 6 keer deel aan de bijeenkomst van de Beroepsleergroep (BLG). Deze bijeenkomst vindt plaats tijdens de lesdag. 

Zwolle

Je hebt op donderdag van 10.00 tot 18.00 uur les. Per half jaar (fase) neem je 6 keer deel aan de bijeenkomst van de Beroepsleergroep (BLG). Deze bijeenkomst vindt plaats tijdens de lesdag. 

Door een unieke combinatie van ons specialisme, ervaring, opleidingskenmerken en het onderwijssysteem voor volwassenen kan PROFIT de opleidingen verkort aanbieden. Ongeacht je vooropleiding duren de MBO-opleidingen Maatschappelijke Zorg en Pedagogisch Werk op niveau 3 12 maanden. Een opleiding op niveau 4 volg je slechts in 18 maanden. 

Extra Verkort (nieuw)
Voor wie de opleiding nog sneller wil afronden biedt PROFIT de mogelijkheid om de opleidingen op niveau 4 met een half jaar of een jaar te verkorten. Extra Verkort betekent ook extra intensief.

Meer informatie over Extra Verkort

Vrijstellingen 
Je kunt vrijstellingen verkrijgen op de verkorte opleidingen. Dit betekent dat je de opleiding met een half jaar of een jaar kunt verkorten. De eisen hiervoor vind je bij Extra Verkort 

Prijzen

Je betaald alleen de opleidingskosten van de fase waaraan je daadwerkelijk deelneemt. Na afloop van de fase kun je de opleiding vervolgen, of kun je je afmelden voor de volgende fase.

Met een opleiding van PROFIT Opleidingen heb je mogelijk recht op een STAP-budget of studiefinanciering.

 • FASE 1
 • Opleidingskosten inclusief lesmateriaal:
 • € 2.285,-
 • In termijnen 5 x € 467,-
 • Extra lessen BOL-student € 250,-*
 • FASE 2
 • Opleidingskosten inclusief lesmateriaal:
 • € 2.310,-
 • In termijnen 5 x € 472,-
 • Extra lessen BOL-student € 175,-*
 • FASE 3
 • Opleidingskosten inclusief lesmateriaal:
 • € 2.160,-
 • In termijnen 5 x € 442,-
 • Examenkosten Nederlandse taal € 75,-*
 • Examenkosten Rekenen € 75,-*
 • Examenkosten Engels €75,-*

Studiefinanciering

Voor de MBO-opleiding kun je studiefinanciering ontvangen als je ouder bent dan 18 jaar en je de aanvraag hebt gedaan voor de maand waarin je 30 jaar wordt. Daarnaast geldt dat je een voltijds beroepsopleidende leerweg (BOL) volgt. De BOL-opleidingen van PROFIT voldoen aan de criteria ‘beroepsopleidend’ en ‘voltijds’. Bekijk de website van DUO voor meer informatie.

Levenlanglerenkrediet

Deze regeling is op 1 augustus 2017 in het MBO ingevoerd en is voor iedereen tot 55 jaar die geen recht heeft op studiefinanciering. Net als bij de studiefinanciering volg je een voltijds beroepsopleidende leerweg (BOL). De BOL opleidingen van PROFIT Opleidingen voldoen aan de criteria beroepsopleidend en voltijds. Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de website van DUO.  

Stap-budget

Vergoedingen werkgever en stage-instelling

Jouw werkgever of stage-instelling kan in aanmerking komen voor een bijdrage vanuit het stagefonds Zorg. Voor vragen over het stagefonds Zorg kun je terecht bij de Servicedesk van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), telefoonnummer 088-3380000 of bezoek de website.

Vergoeding door UWV

Het UWV heeft PROFIT erkend als opleider voor krapteberoepen. Dit betekent dat het mogelijk is dat het UWV een gedeelte van jouw opleiding vergoedt. Klik hier voor meer informatie. 

Hoe zit het met?

Download de brochure

Wil je meer informatie over PROFIT Opleidingen? Download dan onze brochure.

 

Persoonlijk advies

Wil je een persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 038-8200210 of stuur een e-mail naar info@profitopleidingen.nl. Onze klantenservice is op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 9.15 uur tot 12.30 uur, ’s middags van 13.15 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.15 tot 12.30 uur.

 

Bezoek de informatiedagen

Je bent van harte welkom op één van onze informatiedagen. Meld je vooraf aan via telefoonnummer 038-8200210. We kijken uit naar je komst!

 

Meld je aan voor een intake gesprek

Wil je in februari of maart 2022 starten met jouw opleiding? Meld je dan nu aan voor een intakegesprek en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

MBO Pedagogisch Werk

Pedagogisch medewerker kinderopvang 
Niveau 3 in 12 maanden

In deze opleiding leer je hoe je kinderen begeleidt bij hun ontwikkeling en opvoeding…

Meer info
Onderwijsassistent MBO

Onderwijsassistent 
Niveau 4 in 18 maanden

In deze opleiding leer je hoe je kinderen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs begeleidt bij de opvoeding en ontwikkeling…

Meer info
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google