Mensen met een licht verstandelijke beperking tellen niet mee.

Je herkent ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen met verlangens en gevoelens zoals iedereen, maar met dit verschil dat ze vaak niet begrijpen wat er wordt gezegd of geschreven. Ze treuzelen in het verkeer of verstijven voor een loket. Ze worden op straat en in winkels schijnbaar uit het niets agressief; ze voeren werkzaamheden traag of onhandig uit. Ze hebben een licht verstandelijke beperking, ze worden LVB’ers genoemd.  

Minder fortuinlijke leden van deze groep krijg je vaak niet eens te zien; ze zitten in detentie, zijn dakloos, krijgen zorg in een instelling, of zitten eenzaam thuis, bang om de deur uit te gaan, soms verslaafd aan gokken of computerspellen.

Een grote groep

Er zijn naar schatting van het Sociaal en Cultureel Planbureau ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking

Nederland heeft blinde vlek

Ruim twee jaar geleden verscheen een omvangrijk onderzoek vanuit het Rijk waarvan de conclusie luidde dat Nederland een „blinde vlek” heeft voor licht verstandelijk beperkten.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is teleurgesteld dat het kabinet „niets” heeft gedaan met het onderzoek van twee jaar geleden.  De Vereniging pleit voor een „deltaplan” tegen onder meer eenzaamheid, schulden, verslaving en criminaliteit bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

Rekening houden

LVB’ers zijn weliswaar minder snel van begrip dan de gemiddelde Nederlander maar dit zou geen probleem hoeven zijn als andere Nederlanders daar meer rekening mee zouden houden, stellen hulpverleners en LVB’ers zelf

Coach, mentor, vriend of hulpverlener

We moeten mensen met een licht verstandelijke beperking een handje helpen. Laat een coach of een mentor, een vriend of een hulpverlener wat vaker meedenken, en helpen, bijvoorbeeld met sociale media maar ook met het lezen van brieven van de gemeente of het energiebedrijf.

Passend werk

Zorgen voor passend werk is cruciaal.  In een tijd waarin het werk steeds sneller, complexer en digitaler wordt, moeten we zorgen dat ze kunnen blijven werken.

Zwolle, december 2021